Image

O Guarneri festu

Međunarodni festival gudača

Guarneri fest

Prvi međunarodni festival gudača

19. - 22. maj 2020

Banja Koviljača

Sreća prati hrabre i posvećene!

Ostalo je još malo vremena da se naši snovi pretvore u javu i ogromna uložena energija dobije odgovor i satisfakciju. Posle punih dvadeset pet godina pedagoškog rada, bezbroj odsviranih etida i koncerata, rođen je Guarneri fest.

Guarneri fest

Guarneri fest grade iskusni i puni entuzijazma ljudi koji vredno rade na ostvarivanju boljih promena u svetu mladih gudača. Naš tim je sačinjem od profesionalnih muzičara, iskusnih i svetski priznatih pedagoga. Cilj nam je postavljanje stabilnih temelja međunarodnom takmičenju violine, viole, violončela i kontrabasa Balkanskih zemalja. Ostvareno znanje i stečeno iskustvo želimo da pretvorimo u zajedničku dobrobit i uživanje. Posvećeni smo i zahvalni našim učiteljima, mladom poretku i njegovom uspehu. Naš rad želimo da pretvorimo u tradiciju koja poštuje i nagrađuje rad ne samo učenika nego i njihovih profesora.

Čvrsto stojimo na zemlji sa realnim i dostižnim očekivanjima i ciljevima. Takmičićemo se u predivnom kraju Vuka Stefanovića Karadžića i Kraljevske Banje Koviljače. Muzicirati u čuvenoj balskoj dvorani "Kur-salon" i novo izgradjenom Obrazovno-turističkom centru Tršić. Družiti u netaknutoj prirodi reke Drine i planine Gučevo.

U toku četiri takmičarska dana, od 19. do 22. maja 2020. godine, mlade gudače ocenjivaće sedmočlani, međunarodni žiri, sastavljen od eminentnih profesora i umetnika iz Belorusije, Rumunije, Južne Koreje, Ukrajine, Severne Makedonije i Srbije. Supervizor festivala biće profesor Vladimir Marković, umetnički direktor Guarneri festa.

Najbolje mlade muzičare, na gala večeri, pratiće Kamerni gudački orkestar i sa njima izvesti pobedničke takmičarske kompozicije. Mnogima od njih biće to prvo izvođenje sa profesionalnim orkestrom, a za neke, početak umetničke karijere.

Obezbedili smo, uz pomoć naših sponzora i donatora, uz pomoć Grada Loznica, vredne i atraktivne nagrade

Nagrade za najbolje takmičare:

 • Laureat festivala dobija u vlasnistvo majstorski instrument
 • Prvo mesto - novčana nagrada u iznosu od 200€, putovanje i boravak od 5 dana u Beču, Austrija
 • Drugo mesto - novčana nagrada u iznosu od 150€, putovanje i boravak od 5 dana u Beču, Austrija
 • Treće mesto - novčana nagrada u iznosu od 100€, putovanje i boravak od 5 dana u Beču, Austrija

Nagrade za profesore nagrađenih takmičara:

 • Laureat - putovanje i boravak od 7 dana u Antaliji, Turska
 • Prvo mesto - putovanje i boravak od 5 dana na ostrvu Krf, Grčka
 • Drugo mesto - putovanje i boravak od 5 dana na ostrvu Krf, Grčka
 • Treće mesto - putovanje i boravak od 5 dana na ostrvu Krf, Grčka

Pobednicima Guarneri festa organizovaćemo nastupe i koncerte u zemljama regiona.

Učešće na Guarneri festu biće prilika za najbolje mlade gudače da pronađu mecene, a Guarneri fond da pomogne njihovo dalje usavršavanje.

Vredno vežbajte, vidimo se u maju 2020. na Guarneri festu!

Stručna predavanja u okviru festivala

Predavanje o pogledu eminentnih profesora na pedagogiju i različite škole gudačkih instrumenata

Predavači:

 • Akademik prof. dr. Xaviereff Yevgeny - čelo - Belorusija, Bosna i Hercegovina
 • prof. dr. Elena-VioricaMihăieş - violina - Rumunija
 • prof. Marina Čado - violina - Severna Makedonija
 • prof. mr. Panta Veličković - viola - Srbija
 • prof. mr. Ljubinko Lazić - kontrabas - Srbija

Predavanje o graditeljstvu gudačkih instrumenata

Predavači:

 • Svetozar Bogdanoski - Veles, Severna Makedonija
 • Mladen Sofrenić - Doboj, Bosna i Hercegovina
 • Panta Veličković - Kraljevo, Srbija
 • Miodrag Bogić - Beograd, Srbija
 • Dejan Blagojević - Beograd, Srbija
 • Laskatos László - Zebegény, Mađarska

Domaćini festivala

Balska dvorana "Kur-salon", Banja Koviljača

Jedinstveno arhitektonsko zdanje, "Kur-salon" u Banji Koviljači, sagrađen je u periodu vladavine Kralja Aleksandra I Karađorđevića, početkom tridesetih godina XX veka. Njegova lepota, gracioznost i funkcionalnost, daleko su čuvene i prepoznatljive.

Guarneri fest

Danas njime upravlja i čuva ga Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača, na čijem je čelu primarijus dr Aleksandar Jokić. Ova elitna medicinska ustanova za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju dece i odraslih je najčuvenija medicinska ustanova u Srbiji i regionu. Godišnje kroz nju prođe više od 22 000 pacijenata.

Pored lečenja, Ustanova brine i o drugim segmentima svoje ponude. U njoj se održava nadaleko poznata likovna kolonija kao i festival dokumentarnog filma, posvećen čuvenom režiseru Saši Petroviću.

Predstojeći Guarneri fest će upotpuniti kulturni sadržaj Banje Koviljače i ponovo uvesti klasičnu muziku u balsku dvoranu "Kur-salona".

Hotel "Elena i Mateja" - Banja Koviljača

Nalazi se u samom centru Banje Koviljače. Raspolaže sa 150 ležajeva u komfornim sobama i apartmanima. Smešten je u neposrednoj blizini banjskog parka i balske dvorane "Kur-salon". U njemu su već godinama smešteni polaznici škole violine profesora Vladimira Markovića.

Guarneri fest, prilika za nabavku instrumenta!

Međunarodni festival gudača - Guarneri fest biće prilika da se ujedine različite škole violine, viole, violončela i kontrabasa ovog regiona i postave novi standardi rada sa mladim i talentovanim muzičarima. Takođe, Guarneri fest će biti i najveći skup pedagoga Balkana, profesora gudačkih instrumenata kao i svih onih koji se bave ovim instrumentima, nabavljaju ih, repariraju i popravljaju.

U danima trajanja festivala, svi takmičari će imati mogućnost da pregledaju i poprave svoj instrument kao i priliku da isprobaju majstorske instrumente. Na štandovima proizvođača i majstora gudačkih instrumenata biće izloženo sve što je u vezi sa gudačima: instrumenti, majstorski i fabrički, žice, delovi opreme, note, sredstva za održavanje itd.

To će biti jedinstvena prilika za nabavku najboljih instrumenata i gudačke opreme po najpovoljnijim uslovima i uz jedinstveni popust od 20% za sve izložene artikle.

Međunarodni festival gudača

Sponzori