Image

Žiri

Image
Umetnički direktor

Vladimir Marković

Akademik prof. dr. Vladimir Marković rođen je 1967. godine u Prištini, Srbija. Osnovno muzičko obrazovanje završio je u Muzičkoj školi "Mokranjac" u Beogradu, nakon čega upisuje školu za muzičke talente u Ćupriji. Sa 14 godina V. Marković upisuje Muzičku akademiju u Novom Sadu, u klasi prof. Pavela Vernikova. Dalje školovanje nastavlja na Centralnom Muzičkom Učilištu Moskva u klasi prof. Maje S. Glezarove. 1986. godine upisuje Konzervatorijum Čajkovski u klasi profesora Sergeja Kravčenka, katedra L. Kogan, a 1991. godine je diplomirao i magistirao na istoimenom konzervatorijumu. Na Univerzitetu Istočno Sarajevo 2011. godine brani magistarski rad sa solističkim koncertima, dok je 2017. godine doktorirao na Univerzitetu Slobomir u Bjeljini. Međunarnodna Akademija Nauka i Umetnosti (MIANU) 2018. godine mu je dodelila titulu Akademika.

Godine 1991. prof. dr. Vladimir Marković dobija posebnu nagradu na "Jeusse Musical International Competition" u Beogradu kao najbolji izvođač među učesnicima iz Jugoslavije. Takođe je pobednik raznih muzičkih takmičenja bivšeg Sovjetskog Saveza. Kao izvođač bio je na turnejama po Nemačkoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Kipru, Srbiji. Sarađivao je sa dirigentima kao što su Rudolf Barshai, Konstantin Krimets, Pavel Kogan. Akademik prof. dr. Vladimir Marković je bio koncertmajstor Svedskog kamernog orkestra Virtuozi di Kuhmo Finska, Kamernog Orkestra Sifonjeta Beograd, Kamernog Orkestra Kraljevski Gudaci Sv. Đorđa.

Akademik prof. dr. Vladimir Marković aktivno se bavi nastavnim aktivnostima za koje je dobio nagrade od strane Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Republike Srbije. Vladimir Marković je organizator seminara za mlade nastavnike akreditovane od strane Zavoda za unapređenje i obrazovanje, Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Član je žirija međunarodnog takmičenja Jon Vidu, Rumunija. Već 20 godina je nosioc projetka i seminara gudača u Banji Koviljači. Bio je angažovan na akademiji lepih umednosti od 1998. do 2005. godine. Tvorac je zvučnog udžbenika dvd, Najzatupljeniji koncerti za OMŠ. Bio je angažvan u Školi za muzičke talente u Ćupriji, SM Slavenskim MŠ Mokranjac.

Akademik dr .Vladimir Marković van prof. je šef katedre za gudačke i zičane instrumente na Muzičkoj Akademiji, Univerzitet Istočno Sarajevo, a paralelno je angažovan i na Univerzitetu Slobomir.

Image
Violončelo

Xaviereff Yevgeny

Akademik prof. dr. Xaviereff Yevgeny rođen je 12. aprila 1947. godine u Tblisi, Gruzija. Sklonost prema muzici pokazao je u ranom detinjstvu. Prve muzičke časove pružila mu je majka, pijanistkinja Maria Rahmanina von Hohenzollern. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio je u periodu od 1954. do 1965. godine u školi za nadarenu decu u Tbilisi pri Konzervatorijumu V. Sarajishvili. 1970. godine Xaviereff završava osnovne studje za čelo u Moskvi na Konzervatorijumu P. I. Čajkovski. Na istom Konzervatorijumu, 1975. godine završava magistarske studije u klasi S. Aslamazyan, M. Rostropovich, N. Gutman i G. Kozolupova.

Talenat, rad i posvećenost muzici su rezultovale uspešnom muzičkom karijerom, koja uključuje preko 500 izvedenih koncerata. Akademik prof. dr. Xaviereff je održao brojne nastupe u poznatim koncertnim dvoranama poput Boljšoj teatar opere i baleta Belorusije, Muzičke Akademije S. Rahmaninov u Parizu, Sibelius Akademije u Helsinkiju, Filharmonije u Pragu i mnogim drugim koncertnim dvoranama. Pored brojnih održanih nastupa Xaviereff je snimio 15 kompakt diskova.

Akademik prof. dr. Xaviereffov pedagoški rad je počeo 1970. godine na Muzičkoj Akademiji u Minsku, Belorusija, i trajao je 27 godina. Odlukom Državnog Komiteta za Viskoko Obrazovanje Ruske Federacije, 1993. godine dodeljena mu je diploma Doktora i akademska titula Profesora. Na poziv Muzičke Akademije od 1997. godine Xaviereff je živi i radi u Sarajevu. Akademik prof. dr. Xaviereff Yevgeny je osnovao školu za čelo u Bosni i Hercegovini. Za svoj pedagoški u muzički rad dobio je brojne nagrade. 2001 godine nagrađen je od strane Evropske Kulturne Fondacije, a 2007. godine dodeljena mu je nagrada Senata Univerziteta Sarajevo za najboljeg profesora Muzičke Akademije Univerziteta Sarajevo.

Biografija preuzeta sa Oxford Music Online: LINK

Image
Violina

Yeonju Jeong

Yeonju Jeong je počela svirati violinu sa pet godina. Već sa devet godina, osvojila je prvu nagradu na Nacionalnom studentskom muzičkom takmičenju u rodnoj Koreji. Nakon završene Srednje umetničke škole u Seoulu primljena je na Univerzitet YeonSe. Yeonju je nastavila razvijati svoju muzičku estetiku, strast i filozofiju za violinu pohađajući razne majstorske radionice širom sveta. Doktorske studije zevršila je na Konzervatorijumu "Petar Ilič Čajkovski" u Moskvi u klasi profesora Sergeja Kravčenka.

Godine 2001. Yeonju Jeong osvaja prvu nagradu na internacionalnom muzičkom takmičenju u Sofiji, Bugarska pod nazivom "Muzika i Zemlja". Nastupala je u Rusiji, Grčkoj, Poljskoj, Italiji, Austriji, Koreji, Njemačkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Bosni i Hercegovini. Trenutno je zaposlena kao profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Nakon njenog recitala u Radijskoj dvorani u Atini, mediji su je opisalo kao "violinisticu koja posjeduje dubinu izraza i sposobnost stvaranja jedinstvenih i dubokih zvučnih boja". Nakon nastupa sa Sejong filharmonijskim orkestrom 2010. godine u kritičari su iskazali jednak stav: "Čistoća i jasnoća veoma su snažne u njenoj mladalačkoj izvedbi. Yeonju Jeong je obećavajući mlada violinistkinja sa posebnim talentom za izražavanje lepote forme kroz vlastitu interpretaciju".

Image
Violina

Evelina Paprotska

Evelina Paprotska rođena je 18.06.1960. godine u Odesi, Ukrajina. Muzičko obrazovanje je stekla u rodnom gradu. Odesko Državno Muzičko Učilište je završila 1979. godine u klasi profesora Marka Zingera. Iste godine je upisala Odeski Državni Konzervatorijum A. V. Neždanova. Evelina Paprotska je 1984. godine diplomirala na Odeskom Državnom Konzervatorijumu u klasi profesora Aleksandra Stanko. Tokom muzičkih studija nastupala je kao solista i kamerni muzičar na različitim muzičkim manifestacijama, i imala i nekoliko solističkih nastupa na Nacionalnoj Telviziji Ukrajine.

Evelina Paprotska je od 1982. godine radila u Nacionalnom Orkestru Odeske Filharmojije u grupi prvih violina. Kao član orkestra Odeske Filharmonije nastupala je u gradovima bivšeg Sovjestkog Saveza, Moskva - Velika sala Moskovskog konzervatorijuma, Sankt Peterburg - Velika sala Filharmonije, u Kijevu i drugim gradovima. Kao član orkestra gostovala je u zemljama Evrope, Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Za vreme rada u Nacionalnom Orkestru Odeske Filharmonije održala je nastupe u velikom broju koncertnih dvorana poput Karnegi hall u Nju Jorku, Musikverein koncertna sala u Beču, Orchestra hall u Čikagu, Nacionalni auditorij u Madridu, auditorija "Manuel de Falla" u Granadi, Massey Hall u Torontu, Stefaniensal u Gracu, Festspielhaus u Bregencu. Nastupala je kao kamerni muzičar u Italiji i Letoniji. Tokom rada sa Nacionalnim orkestrom Odeske Filharmonije sarađivala je sa brojnim dirigentima kao što su Hobart Earl, Saulius Sondeckis i Vasilij Sinajski.

Evelina Paprotska od 2001. godine radi kao profesor violine i viole u Muzičkoj Školi "Stevan Stojanović Mokranjac" u Bijenjini, Bosna i Hercegovina. Više puta je bila član kao i predsednik stručnih žirija na različitim takmičenjima u Bosni i Hecegovini i Republici Srbiji.

Image
Violina

Marina Čado

Marina Čado je rođena 1968. godine u Ohridu, Makedonija gde je započela svoje muzičko obrazovanje. Srednju muzičku školu završila je u Skoplju. Kao izuzetno nadareni student, Marina Čado, je dobila državnu stipedniju za dalje školovanje na prestižnom konzervatorijumu "Petar Ilič Čajkovski" u Moskvi, u klasi profesora Meljnikova i Čugajeva. Diplomirala je 1993. godine na konzervatorijumu "Petar Ilič Čajkovski" u Moskvi. Učestvovala na majstorskim seminarima Žislina, Jašvilija, Čugajeva, Blagoje Dimčevskog.

Marina Čado do sada je održala brojne solo nastupe, kao i nastupe sa filharmonijskim i kamernim orkestrima u Moskvi, Minhenu, Beogradu, Skoplju i drugim gradovima Republike Makedonije, Slovenije i Srbije. Učestvovala je na festivalu "kopsko leto", "Ohridsko leto", i mnogim drugim festivalima. Repertoar Marine Čado uključuje dela Baha, Mozarta, Betovena, Čajkovskog, Bramsa kao i dela De Falje, Dvoržaka, Prokofjeva i Šostakoviča. Nastupala je sa kamernim orkestrom Makedonske Radio-Televizije i sa Orkestrom Opere Makedonskog Narodnog Pozorišta. Često nastupa sa svetski poznatim pijanistom Simonom Trpčevskim.

Marina Čado je osnivač, dugogodišnji rukovodilac i pedagog Valdorfske muzičke škole u Ljubljani, Slovenija. Osnivač je i pedagog najveće i najprestižnije privatne muzičke škole "Pijanoforte" u Skoplju, Makedonija. Takođe je spiritus movens projekata „Upoznaj instrumente“ za muzičko obrazovanje dece. Vođa je više međunarodnih kamernih sastava i bila je vođa kamernog ansambla "Skopske dame". Marina Čado je takođe član žirija na više državnih i međunarodnih takmičenja.

Image
Violina

Elena Viorica Mihăieș

Prof. dr. Elena-Viorica Mihăieş je rođena 30.03.1956. godine u Resiti, Rumunija. Diplomirala je na West Univerzitetu, Fakultet za muziku u Temišvaru 1979. godine. Nakon završenih studija radila je kao profesor violine u Srednjoj muzičkoj školi "Ion Vidu" u Temišvaru, Rumunija. 2004. godine dobila je titulu Doktora muzike na držvanom Muzičkom Univerzitetu u Bukureštu.

Od 1998. do 2012. godine prof. dr. Elena je postala je inspektor za umetnost, muziku, teatar, koreografiju pri Okružnom školskom Inspektoratu okruga Timiš u Temišvaru. Kao inspektor navedenih oblasti prof. dr. Elena je bila zadužena za kontrolu i upravljanje procesima obrazovanja i treninga u određenim oblastima, koordinisanje aktivnosti nastavnika, praćenje edukativnih procesa i promocija didaktičkih inovativnih inicijativa nastavnika.

Prof. dr. Elena radi kao profesor saradnik na Univerzitetu Tibiscus u Temišvaru gde sprovodi edukaciju u oblasti umetnosti i kulture. Od 2000. do 2001. godine održala je kurseve i seminare iz metodologije nastave muzičke aktivnosti. Prof. dr. Elena je 2010. godine bila angažovana na projektu “Your Practice for the Future Education”. 2011. godine je bila aktivna na projektu "Pregled muzičkih profesija u Rumuniji".

Prof. dr. Elena je bila inicijator i koordinator brojnih nacionalnih i internacionalnih projekata i takmičenja. Takođe je i član mnogih stručnoh žirija. Trenutno prof. dr. Elena je angažovana na unapređenju kvaliteta didaktičhin i umetničkih aktivnosti.

Image
Viola

Panta Veličković

Panta Veličković je diplomirao i magistrirao violu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Petra Ivanovića. Specijalističke studije je pohađao na Visokoj školi za muziku u Kelnu, u klasi prof. Reinera Mooga.

Kao solista nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orksestrom "Stanislav Binički", "Nais" simfonijskim orkestrima, kao i kamernim orkestrima "Horeum Margi", "Pro Classica", "Dušan Skovran". Panta Veličković nastupao je kao solo-violista sa mnogobrojnim kamernim ansamblima u Srbiji, "Gudači Sv. Đorđa", "Ansambl za novu muziku", "Camerata Serbica", "Balkanska kamerna Akademija". U Nemačkoj je natupao sa "Telecom-Chur kammer orchester", "Reinische philhalrmonie" iz Koblenca i Kelnskog kamernog ansambla sa kojima je koncertirao je u zemljama bivše Jugoslavije kao i u zemljama Evrope.

Kao član i jedan od osnivača eminentnog gudačkog kvarteta Rubikon, ostvario je veći broj nastupa širom bivše SRJ na festivalima NOMUS, NIMUS, BEMUS, A tempo, Kotor Art, Budva- Grad Teatar, kao i na prestižnom festivalu kamerne muzike u Sionu.

Panta Veličković je snimio tri CD-a sa delima kamerne muzike za gudački kvartet. Na poziv Univerziteta u Osnabruku od 2006. do 2009. godine gostuje kao profesor kamerne muzike. Od 2009. godine nastupa kao član i solo-violista Crnogorskog simfonijskog orkestra i Beogradskog gudačkog orkestara "Dušan Skovran". Učestvovao je kao predsednik žirija na takmičenju mladih umetnika jugoistočne Azije, ASEAN u Džakarti u Indoneziji, 2011. godine. Na poziv renomiranog MIN ensemblet iz Narvika a kao solo-violista, učestvovao je krajem 2015. godine na turneji po gradovima severne Norveške.

Panta Veličković radi kao profesor je viole na Univerzitetu u Beogradu i u Školi za muzičke talente u Ćupriji, Srbija. Panta Velič kovič - viola

Image
Kontrabas

Ljubinko Lazić

Ljubinko Lazić rođen je 1979. godine. Muzičko obrazovanje je stekao u Novom Sadu, na Cetinju, u Minhenu i Cirihu. Tokom studija na Viskoj Školi za Muziku u Minhenu (Hochschule für Musik München), u klasi prof. dr. Klausa Trumpfa, učestvovao je kao solista i kamerni muzičar na raznim takmičenjima i festivalima na kojima je osvojio brojne nagrade i priznanja.

Kao solitsta nastupao je sa Beogradskim filharmonijom, Makedonskom filharmonijom, Kamernim orksestrom iz Minhena, Hajlborna, Golca i Osnabruka, Vojvođanskim simfoničarima i Ruskim operskim orksestrom iz Perma. Takođe je nastupao sa poznatim muzičarima kao što su Plasido Domingo, Maskim Vengerov, Eduard Šmider, Roman Patkolo, Edgar Krap. Ljubinko Lazić ima dvanaest snimljenih diskova sa ansamblom basiona Amoroza, trilogiju i jedan disk autorske muzike sa ansamblom Belatango, trio sa Nemanjom Bogunovićem i disk originalne muzike za klavir i kontrabas.

Muzicirao je sa Bavarskim radio orkestrom, Ciriškom operom, Vitemberškim kamernim orkestrom, Internacionalnim orkestrom laureata Palpiti (I Palpiti), Mihnenskim sinfoničarima, Filharmonija Nacije Justus Franc, Sankt-Petersburška filharmonija i drugima. Bio je učesnik Šlezvig-Holštajn Festivala (Schleswig-Holstein Festival) u Nemačkoj, Tango Festivala u Buenos Airesu u Argentini, Lucern Festvala u Švajcarskoj, Stavanger Festivala u Norveškoj, Bahovog Festivala u Fulti i mnogim drugim.

Ljubinko Lazić je bio sastavni član žirija na Republičkom takmičenju u Beogradu i smotri talenata u Sremskim Karlovcima. Ljubinko Lazić pohađa doktorske studije na Fakultetu Muzičkih Umetnosti u Beogradu.