Image

Međunarodni festival gudača

Guarneri fest

Drugi međunarodni festival gudača

22. - 25. maj 2023

Krupanj

Sreća prati hrabre i posvećene!

Ostalo je još malo vremena da se naši snovi pretvore u javu i ogromna uložena energija dobije odgovor i satisfakciju. Posle punih dvadeset pet godina pedagoškog rada, bezbroj odsviranih etida i koncerata, rođen je Guarneri fest.

Guarneri fest

Guarneri fest grade iskusni i puni entuzijazma ljudi koji vredno rade na ostvarivanju boljih promena u svetu mladih gudača. Naš tim je sačinjem od profesionalnih muzičara, iskusnih i svetski priznatih pedagoga. Cilj nam je postavljanje stabilnih temelja međunarodnom takmičenju violine, viole, violončela i kontrabasa Balkanskih zemalja. Ostvareno znanje i stečeno iskustvo želimo da pretvorimo u zajedničku dobrobit i uživanje. Posvećeni smo i zahvalni našim učiteljima, mladom poretku i njegovom uspehu. Naš rad želimo da pretvorimo u tradiciju koja poštuje i nagrađuje rad ne samo učenika nego i njihovih profesora.

Čvrsto stojimo na zemlji sa realnim i dostižnim očekivanjima i ciljevima. Takmičićemo se u predivnom planinskom mestu Krupanj. Muzicirati u Domu kulture Biblioteka "Politika". Družiti u netaknutoj prirodi reke Drine.

U toku tri takmičarska dana, od 22. do 25. maja 2023. godine, mlade gudače ocenjivaće sedmočlani, međunarodni žiri, sastavljen od eminentnih profesora i umetnika iz Belorusije, Rumunije, Južne Koreje, Ukrajine, Severne Makedonije i Srbije. Supervizor festivala biće profesor Vladimir Marković, umetnički direktor Guarneri festa.

Najbolje mlade muzičare, na gala večeri, pratiće Kamerni gudački orkestar i sa njima izvesti pobedničke takmičarske kompozicije. Mnogima od njih biće to prvo izvođenje sa profesionalnim orkestrom, a za neke, početak umetničke karijere.

Uz pomoć naših sponzora i donatora, kao i Grada Loznice, obezbedili smo vredne i atraktivne nagrade.

Nagrade za najbolje takmičare:

Učesnici i njihovi nastavnici bice adekvatno nagradjeni. Laureat iz kategorije studenata muzickih akademija dobija na koriscenje instrument graditelja Svetozara Bogdanoskog, Severna Makedonija, na period od godinu dana. Apsolutni laureat takmičenja na poklon dobija u vlasništvo majstorski instrument.

Pobednicima Guarneri festa organizovaćemo nastupe i koncerte u zemljama regiona.

Učešće na Guarneri festu biće prilika za najbolje mlade gudače da pronađu mecene, a Guarneri fond da pomogne njihovo dalje usavršavanje.

Vredno vežbajte, vidimo se u maju 2023. na Guarneri festu!

Stručna predavanja u okviru festivala

Predavanje o pogledu eminentnih profesora na pedagogiju i različite škole gudačkih instrumenata

Predavači:

  • Akademik prof. dr. Xaviereff Yevgeny - čelo - Belorusija, Bosna i Hercegovina
  • prof. dr. Elena-VioricaMihăieş - violina - Rumunija
  • prof. Marina Čado - violina - Severna Makedonija
  • prof. mr. Panta Veličković - viola - Srbija
  • prof. mr. Ljubinko Lazić - kontrabas - Srbija

Predavanje o graditeljstvu gudačkih instrumenata

Predavači:

  • Svetozar Bogdanoski - Veles, Severna Makedonija
  • Mladen Sofrenić - Doboj, Bosna i Hercegovina
  • Panta Veličković - Kraljevo, Srbija

Guarneri fest, prilika za nabavku instrumenta!

Međunarodni festival gudača - Guarneri fest biće prilika da se ujedine različite škole violine, viole, violončela i kontrabasa ovog regiona i postave novi standardi rada sa mladim i talentovanim muzičarima. Takođe, Guarneri fest će biti i najveći skup pedagoga Balkana, profesora gudačkih instrumenata kao i svih onih koji se bave ovim instrumentima, nabavljaju ih, repariraju i popravljaju.

U danima trajanja festivala, svi takmičari će imati mogućnost da pregledaju i poprave svoj instrument kao i priliku da isprobaju majstorske instrumente. Na štandovima proizvođača i majstora gudačkih instrumenata biće izloženo sve što je u vezi sa gudačima: instrumenti, majstorski i fabrički, žice, delovi opreme, note, sredstva za održavanje itd.

To će biti jedinstvena prilika za nabavku najboljih instrumenata i gudačke opreme po najpovoljnijim uslovima i uz jedinstveni popust od 20% za sve izložene artikle.

Međunarodni festival gudača

Sponzori